Universiteit Leiden | Bij ons leer je de wereld kennen. Universiteit Leiden | Bij ons leer je de wereld kennen.

Leer Remco Breuker kennen en ontdek waarom Korea de toekomst heeft

Zuid-Korea biedt meer dan Gangnam Style en laat de maatschappij van morgen zien. Noord-Korea is meer dan oorlogstaal en raketlanceringen. Maar alleen als het westen de belerende vinger verandert in een uitgestoken hand.

Lees hier meer over het onderzoek van hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, over verwant onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Leiden en de impact die dat heeft.

Bij ons leer je de wereld kennen

Onderzoek: “Alleen een genuanceerder beeld over Noord-Korea zal oorlog voorkomen”

Een gesloten land met een stalinistische dictatuur, klaar om massavernietigingswapens af te vuren. Zo denken veel westerlingen over Noord-Korea. “Juist als we niet bereid zijn om genuanceerder te kijken naar Korea en Azië als geheel, wordt de kans veel groter dat zo'n rampscenario zich voltrekt”, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. “Bovendien missen we zo veel kansen die Azië ons biedt.” Samen met zijn collega's spant hij zich in om meer te weten te komen over landen en culturen van Azië, om het begrip van de regio te vergroten en zo de economische en politieke banden te verbeteren.

Heden en verleden van Seoel: het koninklijk paleis met daarvoor het zakencentrum.

We zijn doodsbang voor Azië. Ons beeld van landen, bijvoorbeeld van Noord-Korea, is op allerlei manieren onjuist en incompleet. En dat is gevaarlijk, stelt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. “Ik ben eerder bang dat er een oorlog ontstaat omdat het Westen een gebeurtenis of uitspraak verkeerd interpreteert, dan dat de Noord-Koreanen uit zichzelf gaan schieten. We moeten dit koste wat kost voorkomen. Als het fout gaat zullen er, alleen al in Korea, binnen 24 uur zo'n 1 miljoen mensen kunnen sterven: uit een stad als Seoul, omringd door bergketens, is geen ontsnappen mogelijk.” Breuker hekelt onder meer het feit dat veel Westerse onderzoekers van Noord-Korea de taal niet spreken. “Als je iets zinnigs wilt zeggen over een land, moet je op z'n minst uitingen kunnen lezen in de taal van het land dat je onderzoekt. Als een Noord-Koreaan zegt Amerika-deskundige te zijn, maar hij kan nog niet eens een drankje bestellen in het Engels, dan neem je hem toch ook niet serieus?”
Samen met zijn collega's van het Modern East Asia Research Centre (MEARC) van de Universiteit Leiden onderzoekt Remco Breuker de taal en geschiedenis van Azië en Korea in het bijzonder. “Geschiedenis is iets dat leeft, het is een existentiële behoefte en voorziet in de wens van volken om meer over zichzelf te begrijpen. Dat laatste geldt zeker voor Koreanen, zij ontlenen een sterke identiteit aan hun verleden. Door de Koreaanse geschiedenis te bestuderen hoop ik inzicht te krijgen in de Koreanen van nu.” Dankzij de kennis die Breuker verwerft kunnen we landen als Noord-Korea beter begrijpen en daarmee een rampzalige oorlog voorkomen en banden aanhalen met het bevriende Zuid-Korea, een natie die morgen zomaar de derde economische wereldmacht kan zijn.

Onderzoekslijnen: Azië-angst, restaurantmenu's en vervalsingen

Azië: “countries we love to hate”

Een rode draad in het werk van Remco Breuker is dat hij ons wil laten beseffen hoe gekleurd ons beeld van Azië is. “Het Westen interpreteert Azië vanuit gebeurtenissen uit het Westerse verleden. Daar moet je mee uitkijken. Het heeft onder meer tot gevolg dat we Aziatische volken slecht begrijpen en stiekem doodsbang voor ze zijn.”

Meer over Azië: “countries we love to hate”

Ongebruikelijke bronnen

Om de geschiedenis en cultuur van Korea beter te begrijpen onderzoekt Remco Breuker ongebruikelijke bronnen, bijvoorbeeld moderne muziek en films. Op dit moment werkt hij aan een boek over vervalste historische bronnen. “Vervalsingen vertellen ons meer over mensen dan ‘authentieke’ bronnen.”

Meer over Ongebruikelijke bronnen

Strijd om Mantsjoerije

Dankzij een subsidie van de European Research Council (ERC) gaat Remco Breuker de komende vijf jaar onderzoeken hoe beide Korea’s en China strijden om het oude Mantsjoerije. Hij hoopt zo meer te weten te komen over hoe Koreanen en Chinezen zichzelf zien.

Meer over Strijd om Mantsjoerije

Literatuur vertalen

Remco Breuker vertaalt al jaren, samen met zijn vrouw, Koreaanse literatuur. “Behalve dat ik het werk enorm leuk vind, krijg je zo een mooi beeld van het gevoelsleven van Koreaanse auteurs. En zie je dat ze dezelfde problemen hebben als wij, maar in een andere context. Door vertalen doe ik kennis op die me ook enorm helpt bij mijn onderzoek.”

Meer over Literatuur vertalen
‘Ik gebruik boeken, muziek en films graag als historische bron’

Onderwijs: “colleges geven brengt me energie”

Remco Breuker geeft colleges aan bachelor- en masterstudenten, en begeleidt promovendi en postdocs. “Ik vind het heel leuk om basiskennis over taal en cultuur over te brengen aan bachelorstudenten. Om te laten zien dat Azië véél meer is dan wat we weten. Als dat besef bij studenten doordringt, dan geeft me dat energie.”

Remco Breuker met twee studenten.

Meer opleidingen over Azië

Koreastudies : Korea is vaak in het nieuws als het gaat om Noord-Koreaanse kernwapens of Zuid-Koreaanse films of games. Veel minder bekend is de lange, soms bloedige geschiedenis van het land, zijn rijke cultuur, de dynamische economie en de vele handelscontacten met Nederland.

Chinastudies : China is groot en fascinerend. De taal, de literatuur, het eeuwenoude gedachtegoed, de geschiedenis en de cultuur spreken alle tot de verbeelding. China heeft zich de laatste decennia ook nog eens spectaculair ontwikkeld. Het land speelt een belangrijke rol in de wereldpolitiek en -economie.

Japanstudies : Japan is traditie én innovatie. Een mooi land, een oud land, een wereld op zichzelf, maar ook de op één na grootste economie van de wereld.

South and Southeast Asian Studies : Zuid- en Zuidoost Azië kent tientallen volken, talloze religies en een ontelbare hoeveelheid talen. Diversiteit is hét kenmerk van het gebied, maar toch wordt het als één regio beschouwd; hoe kan dat? Ga op zoek naar overeenkomsten en verschillen op cultureel, religieus, economisch, historisch en politiek gebied.

International Studies : Ben je benieuwd naar de oorzaken en effecten van de eurocrisis, de nucleaire crisis in Japan en de Arabische lente? In de Engelstalige bacheloropleiding International Studies bestudeer je de geschiedenis, cultuur, politiek en economie van een wereldregio en leer je een bijbehorende vreemde taal.

Geschiedenis : Geschiedenis studeren is het zoeken naar antwoorden op vragen uit alle tijden en streken. Ben je gefascineerd door machtige vorsten die elkaar bevechten? Door het alledaagse leven van de gewone man? Bij de studie Geschiedenis duik je in het verleden van de mensheid.

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie : Ieder mens maakt onderdeel uit van een samenleving. Wereldwijd zijn die samenlevingen stuk voor stuk verschillend. Al lijken ze soms ook weer op elkaar. Wat zijn die verschillen en overeenkomsten? Wie bepaalt de ‘regels’ van een samenleving? Die vragen probeer je te beantwoorden als je Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie gaat studeren.

Film- en literatuurwetenschap : Duik in de literatuur, films en andere media van over de hele wereld. Je reist langs Hollywood en 'Bollywood', maar ook langs allerlei andere culturen. Je bestudeert literatuur en films in historisch perspectief en legt relaties met bijvoorbeeld theater en poëzie.

 • Bart Barendregt
 • Koen De Ceuster
 • Myong-suk Chi
 • Kasia Cwiertka
 • Hilde De Weerdt
 • Jeroen Duindam
 • Paul van Els
 • Jos Gommans
 • Oliver Moore
 • Kiri Paramore
 • Jin Hee Park
 • Frank Pieke
 • Jonathan Silk
 • Ivo Smits

Bart Barendregt Universitair hoofddocent

Coördineert een onderzoeksproject naar de verhouding tussen maatschappelijke veranderingen en populaire muziek in Zuidoost-Azië.

Koen De Ceuster Universitair docent

Onderzoekt de sociaal-culturele en intellectuele geschiedenis van Korea en de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Korea.

Myong-suk Chi Universitair docent

Geeft onderwijs over onder meer Nederlandse en Koreaanse taal en literatuur, vertaalkunde en de relatie tussen Korea en Nederland.

Kasia Cwiertka Hoogleraar Modern Japan Studies

Bestudeert brede, grootschalige processen als kolonialisme en industrialisatie in Azië vanuit een alledaagse invalshoek, zoals voedsel.

Hilde De Weerdt Hoogleraar Chinese geschiedenis

Bestudeert de verspreiding van kennis en technologie in keizerlijk China, met name in de twaalfde en dertiende eeuw.

Jeroen Duindam Hoogleraar Vroegmoderne Europese geschiedenis

Leidt Eurasian Empires, een multidisciplinair onderzoeksproject naar integratieprocessen en identiteitsvorming in Europa en Azië.

Paul van Els Universitair docent

Wil weten welke oplossingen Chinese intellectuelen in het keizerlijke tijdperk hadden wanneer er sociale en politieke onrust heerste.

Jos Gommans Hoogleraar Koloniale en wereldgeschiedenis

Doet onder meer onderzoek naar de culturele en sociaal-economische relatie van Nederland met Zuid- en Zuidoost-Azië in de tijd van de VOC.

Oliver Moore Universitair docent

Onderzoekt de verschijningsvormen van afbeeldingen en de geschiedenis van fotografie in het laatkeizerlijke, vroegmoderne China.

Kiri Paramore Universitair docent

Kijkt naar de interactie van christendom en confucianisme met het ontstaan van politieke systemen en kennisinstituten in Oost-Azië.

Jin Hee Park Universitair docent

Zoekt uit hoe je als buitenlander het Koreaans het best leert.

Frank Pieke Hoogeraar Modern China Studies

Onderzoekt op maatschappelijk microniveau (informele) structuren en processen, bijvoorbeeld binnen de Chinese Communistische Partij.

Jonathan Silk Hoogleraar Boeddhistische studies

Bestudeert het ontstaan van boeddhistische gemeenschappen door heel Azië, maar ook de verspreiding van het boeddhisme in het Westen.

Ivo Smits Hoogleraar Talen en Culturen van Japan

Zijn expertise ligt bij Japanse film en literatuur. Onderzoekt vroegmiddeleeuwse teksten in zowel klassiek Japans als klassiek Chinees.

Impact: een nieuw beeld van Azië

De wereld van...

In Leiden leer je de wereld kennen. Leidse onderzoekers hebben contact met collega’s over de hele wereld, vaak ook uit andere (aangrenzende) disciplines. Ook Remco Breuker werkt samen met gerenommeerde collega’s uit diverse landen. Op de wereldkaart hieronder staat een aantal mondiale contacten van Remco Breuker (zoom in op de kaart om markers beter van elkaar te onderscheiden).